Potlood verwijderen zonder gum (muren of canvas)

Het kan gebeuren dat er per ongeluk potloodstrepen op muren, canvas of andere oppervlakken terechtkomen. Of misschien hebben uw kinderen zich artistiek uitgeleefd op de verkeerde plekken. In plaats van direct naar een gum te grijpen, zijn er verschillende alternatieve methoden om potloodstrepen te verwijderen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over schade aan het oppervlak. In deze blogpost bespreken we enkele creatieve oplossingen om potlood te verwijderen van muren, canvas en geverfde oppervlakken zonder een gum te gebruiken.

Potlood verwijderen zonder gum

Potlood verwijderen van muur

Een potloodstreep op een muur kan een doorn in het oog zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om potlood van muren te verwijderen zonder een gum:

 • Gebruik een zachte doek of spons: Bevochtig een zachte doek of spons met een beetje water en wring het overtollige water eruit. Wrijf zachtjes over de potloodstrepen totdat ze verdwijnen. Zorg ervoor dat u niet te hard wrijft, anders kan de verf of het behang beschadigd raken.
 • Magic Eraser: Een Magic Eraser is een effectief hulpmiddel om potloodstrepen van muren te verwijderen. Bevochtig de Magic Eraser met water en wring het overtollige water eruit. Wrijf zachtjes over de potloodstrepen totdat ze verdwijnen.
 • Gebruik witte tandpasta: Breng een kleine hoeveelheid witte tandpasta (geen gel) aan op een zachte doek of een oude tandenborstel. Wrijf zachtjes over de potloodstrepen totdat ze verdwijnen. Veeg het gebied daarna schoon met een vochtige doek.

Potlood verwijderen van canvas

Potloodstrepen op een canvas kunnen een kunstwerk verpesten en beschadigen. Als u geen gum wilt gebruiken, zijn er andere manieren om potlood van canvas te verwijderen:

 • Gebruik een kneedgum: Hoewel dit technisch gezien nog steeds een gum is, werkt een kneedgum anders dan een gewone gum. Kneedgummen zijn zachter en minder schurend, waardoor ze ideaal zijn voor het verwijderen van potlood van canvas zonder het oppervlak te beschadigen.
 • Gebruik een zachte borstel: Neem een zachte, droge borstel (zoals een make-upborstel) en veeg voorzichtig over de potloodstrepen om ze te verwijderen. Zorg ervoor dat u niet te hard drukt, zodat het canvas niet beschadigd raakt.
 • Gummen brood: Dit is een ouderwetse truc om potloodstrepen van canvas te verwijderen. Neem een stukje vers brood en kneed het tot een zachte bal. Dep voorzichtig op de potloodstrepen totdat ze verdwijnen. Het brood zal het potlood absorberen zonder het canvas te beschadigen.

Potlood verwijderen van geverfde muren

Geverfde muren kunnen een uitdaging vormen als het gaat om het verwijderen van potloodstrepen, omdat u niet wilt dat de verf beschadigd raakt. Hier zijn enkele manieren om potlood van geverfde muren te verwijderen zonder een gum:

 • Gebruik baking soda: Meng een beetje water met baking soda om een pasta te maken. Breng de pasta met een zachte doek of een oude tandenborstel aan op de potloodstrepen. Wrijf zachtjes over de strepen totdat ze verdwijnen. Veeg het gebied daarna schoon met een vochtige doek.
 • Gebruik een witte gum: Hoewel dit nog steeds een gum is, is een wit gum zachter en minder schurend dan een standaard gum. Dit verkleint de kans op beschadiging van de verflaag. Wrijf zachtjes over de potloodstrepen totdat ze verdwijnen.
 • Gebruik een rubberen schoonmaakspons: Net als bij de Magic Eraser kunt u een rubberen schoonmaakspons gebruiken om potloodstrepen van geverfde muren te verwijderen. Bevochtig de spons, wring het overtollige water eruit en wrijf zachtjes over de potloodstrepen.

Algemene tips voor het verwijderen van potlood

Bij het verwijderen van potlood van muren, canvas of geverfde oppervlakken is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om schade te voorkomen. Hier zijn enkele algemene tips om in gedachten te houden:

 • Test eerst op een onopvallende plek: Voordat u een van de genoemde methoden gebruikt, test u deze eerst op een onopvallende plek om er zeker van te zijn dat het oppervlak niet beschadigd raakt.
 • Wrijf altijd zachtjes: Of u nu een doek, spons, borstel of een ander hulpmiddel gebruikt, wrijf altijd zachtjes om te voorkomen dat u het oppervlak beschadigt.
 • Wees geduldig: Het verwijderen van potloodstrepen kan enige tijd in beslag nemen, vooral als u voorzichtig te werk gaat. Wees geduldig en blijf proberen totdat de strepen volledig verdwenen zijn.

Conclusie: hoe kun je het best potlood verwijderen

Potloodstrepen kunnen een doorn in het oog zijn, maar het verwijderen ervan hoeft geen moeilijke of tijdrovende klus te zijn. Met de juiste technieken en hulpmiddelen kunt u potlood verwijderen van muren, canvas en geverfde oppervlakken zonder een gum te gebruiken. Houd de bovenstaande tips in gedachten en geniet van een schoon en streepvrij oppervlak.

Scroll naar boven