beste kleurpotloden

De beste kleurpotloden (2024)

Het is niet eenvoudig om echt goede kleurpotloden voor volwassen (kunstenaars) te vinden, vooral aangezien dit afhankelijk is van wat je gaat tekenen. Wij hebben per doeleinde verschillende toppers (beste keuze) verzameld. Ook vertellen we per doeleinde waarom dit een goede keuze is, zo speelt bijvoorbeeld de hardheid een hele belangrijke rol.

Meest populaire en gebruikte sets:

Het “beste” potlood is vooral afhankelijk van jouw voorkeuren. Kom er daarom achter welk potlood jou het lekkerst ligt.

Waarvoor ga je het potlood gebruiken:

beste kleurpotloden

Wat zijn de beste kleurpotloden ter wereld?

De allerbeste kleurpotloden ter wereld zijn natuurlijk de potloden waarmee jij het fijnst werkt. Het is daarom belangrijk dat je allereerst kijkt naar je eigen voorkeuren. Houd je van een bepaalde dikte of hardheid voor een bepaald tekenwerk, kies dan altijd voor je eigen keuze. Wel kun je testen wat het lekkerst voor jezelf werkt. Hieronder hebben we enkele punten opgesomd waarop je kunt letten bij het kiezen van een goed potlood:

 • Het grafiet: grafiet is misschien wel het belangrijkste van een goede potlood, zeker wanneer je weet waarvoor je het potlood gaat gebruiken. Op goede potloden staat aangegeven wat de hardheid van een potlood is (met letter en/of cijfer). Harde potloden zijn ideaal voor dunne lijntjes en zachte potloden voor dikkere lijnen.
 • De vorm van het potlood: ook de vorm van het potlood is belangrijk. Een zeshoekig potlood zorgt voor veel grip en is goed voor dagelijks gebruik. Een rond potlood is bijvoorbeeld weer goed om te leren tekenen (voor kinderen).
 • Hout van het potlood: Ook het hout waarvan het potlood gemaakt is belangrijk voor een hoogwaardig potlood. Veel potloden zijn gemaakt van lindehout of populier. Ook zijn er fabrikanten die potloden maken van verantwoord hout (bijvoorbeeld de Bruynzeel potloden).
 • Hoe de potloden gelijmd zijn: Ook hier kan er verschil zitten in de potloden, zo zijn potloden die dubbel gelijmd zijn extra sterk. Vaak voorkomt dit ook dat een potlood breekt of beschadigd raakt en kun je langer gebruik maken van je potloden.

Voor het kopen van een goed potlood kun je nog op veel meer punten letten, denk bijvoorbeeld aan de gum, waar komt het potlood vandaan, welk merk produceert het potlood en vaak kun je aan het print zien op het potlood of het er professioneel uit ziet of niet.

Tegenwoordig is duurzaamheid ook een belangrijke factor en zijn er potloden die een vegan stempel hebben.

Ook vind je vaak veel keurmerken op een potlood, deze keurmerken geven aan of een potlood gemaakt is met rekening te houden met veiligheid, milieu en omgeving. Hieronder zie je de verschillende keurmerken die je terug kan vinden op een potlood:

FSC: de potloden zijn gecertificeerd door het Forest Stewardship Council. Dit geeft aan dat het potlood komt uit verantwoord beheerde bossen die ecologisch, sociale en economische voordelen bieden.

PEFC: dit keurmerk geeft aan dat het hout waarvan het potlood gemaakt is uit een verantwoord en beheert bos komt.

De beste kleurpotloden voor volwassenen

Voor kleurpotloden voor volwassen is het belangrijk dat potloden lekker in de hand liggen en dat ze de juiste hardheid hebben. We gaan ervan uit dat de potloden gebruikt worden als hobby en daarom hoef je ook niet direct de duurste potloden te kopen. Hieronder hebben we drie goede opties voor kleurpotloden voor volwassenen. Ook zie je per keuze wat een potlood per stuk kost en vaak zijn er van een bepaalde optie ook kleinere of grotere sets te koop.

Faber-Castell Polychromos 24

Faber-Castell Polychromos – 24 stuks

De potloden van Faber-Castell zijn van hoge kwaliteit. Deze Faber-Castell Polychromos kleurpotloden zijn erg gewild en zijn ook populair bij kunstenaars. De kleurafgifte, grip, reflectie en helderheid is van deze potloden erg goed. Deze set bestaat uit 24 verschillende kleurpotloden, maar er zijn ook grotere sets te koop.

Prijs per potlood: +/- € 1,35

bruynzeel expression 24

Bruynzeel Expression – 24 stuks

Ook de kleurpotloden van Bruynzeel zijn erg goed. De potloden zijn gemaakt van hoogwaardige pigmenten en hebben een goede kleurafgifte. Deze Bruynzeel Expression bevat 24 verschillende kleuren van de Expression lijn van Bruynzeel (complete lijn bestaat uit 72 kleuren).

Prijs per potlood: +/- € 0,64

Caran d'Ache Pablo 30

Caran d’Ache Pablo – 18 stuks

Gaat je voorkeur uit naar harde potloden? Dan zijn de potloden van Caran d’Ache ook een hele goede keuze. Deze Caran d’Ache Pablo potloden zijn voorzien van veel pigment, zijn gelijmd en daardoor extra sterk.

Prijs per potlood: +/- € 1,62

De beste kleurpotloden voor mandala

Voor het inkleuren van een mandala is het belangrijk dat kiest voor zachte potloden. Zachte potloden hebben meer grafiet en daardoor tekent het potlood wat zachter en gemakkelijker. Voor het tekenen van lijnen kies je daarentegen weer voor harde potloden (deze hebben meer klei). Zachte potloden worden aangeduid met B en de meest zachte potlood is een 9B potlood. Hoe lager het cijfer, hoe harder het potlood wordt, zo is een 2B potlood harder. Hieronder vind je de twee beste kleurpotloden voor mandala.

prismacolor premier 48

Prismacolor Premier – 48 stuks

De potloden van Prismacolor Premier zijn zeer geschikt voor het tekenen van mandala’s. Deze potloden hebben namelijk een hele fijne zachtheid en zijn daardoor ook ideaal voor het blenden van kleuren.

Prijs per potlood: +/- € 1,85

stabilio mandala tekenset

Stabilo mandala tekenset – 12 stuks

Stabilo heeft een speciale potloden set voor het kleuren van mandala’s. Bij deze set krijg je ook een mandala kleurboek. De potloden zijn iets harder dan de Prismacolor potloden, maar qua prijs net iets interessanter.

Prijs per potlood: +/- € 1,41

De beste kwaliteit kleurpotloden

De beste kwaliteit kleurpotloden voldoen aan verschillende factoren. Zo is bijvoorbeeld niet alleen de vulling van belang, maar ook het hout van het potlood. Vaak kun je aan het potlood al zijn of deze van goede kwaliteit is of niet. Kijk bijvoorbeeld eens naar de opdruk van het potlood, hoe is deze erop gezet. Ook kun je door naar de vulling te kijken zien of het potlood van goede kwaliteit is. Kijk maar eens naar de onderzijde van het potlood en kijk of het potlood goed gecentreerd in het houten omhulsel zit.

Ook is het vaak verstandig om te kiezen voor een bekend potloden merk. Veel van deze merken bestaan al jaren en hebben veel ervaring met het maken van potloden. Dit soort merken houden vaak ook rekening bij het fabriceren van het potlood met duurzaamheid. Daarbij zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat het hout van het potlood eerlijk en goed gekapt wordt. Hieronder vind je een lijstje van goede potlood merken:

Beste potloden om te tekenen

Bij het kiezen van een goede potloden is het belangrijk dat je weet waarvoor je het potlood gaat gebruiken. Ga je het potlood bijvoorbeeld gebruiken het maken van een schets of voor het inkleuren. Voor het schetsen wordt vaak gebruik gemaakt van een hard potlood, omdat je hiermee dunne lijntjes kunt tekenen. In de hardheid kun je vervolgens kiezen hoe hard je het potlood wilt hebben, zo is 9H het hardste potlood. Met een 9H potlood kun je strakke lijnen tekenen. Vaak wordt zo’n potlood gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld bouwtekeningen.

bouwtekening met hard potlood
Ga je fijne strakke lijnen tekenen? Kies dan voor een hard potlood.

Hoef je voor je tekening niet zulke strakke lijnen dan kun je kiezen voor een potlood die minder hard is, 2H potlood bijvoorbeeld.

Zachte potloden worden ook gebruikt voor tekenen

Ook worden zachte potloden gebruikt voor het maken van tekeningen. Zachte potloden zijn te herkennen aan de B op het potlood. Deze potloden hebben meer grafiet en zijn daardoor zachter dan H potloden. Met een B potlood maak je veel dikkere lijnen, ook is het grafiet met je vinger makkelijk uit te vegen, dit zorgt voor leuke effecten.

zachte potloden
Hoe zachter het potlood hoe dikker de lijn wordt.

De 9B potloden zijn het zachtst en de 2B potloden zijn weer wat harder. Ook zijn er HB potloden, deze potloden hebben een 50:50 verhouding. In een grafietpotlood zit grafiet en klei, hoe meer grafiet er in een potlood zit hoe zachter deze is. Hoe meer klei hoe harder het potlood is.

Wat zijn professionele kleurpotloden

Professionele potloden zijn potloden van goede kwaliteit. Deze potloden zijn voor zien van een goede vulling en goed hout (en eerlijk). Daarnaast kan een potlood ook gelijmd zijn, dit zorgt er vaak voor dat het potlood steviger is en minder snel breekt.

Verschillende soorten potloden:

 • Aquarel potloden: deze potloden bevatten wateroplosbaar bindmiddel, ideaal wanneer je wilt werken met aquarelverf.
 • Potloden op oliebasis: zachte potloden die ideaal zijn om kleuren te blenden.
 • Wax potloden: vulling gemaakt van wax (meest voorkomende potloden).
 • Pastelpotloden: dit zijn zachte potloden en zijn ideaal voor het aanbrengen van details in je tekening.
 • Holbein potloden: deze potloden zijn gemaakt van een mix van wax, olie en vetten

Beste papier voor kleurpotloden

Ook in papier zit veel verschil en je wilt natuurlijk ook het juiste papier voor je potlood. Vaak is belangrijk dat je eerst kijkt met welke potloden je gaat werken en daar vervolgens het juiste papier op uit zoekt hieronder vind je een lijst met factoren waarop je kunt letten bij het kopen van papier:

 • Grootte van het papier: hoe groot moet je kunstwerk worden? Kies daarop de maat van je papier uit.
 • Dikte van het papier: dikte van papier is ook relevant. Je kan het bijvoorbeeld fijner vinden om op dikker papier te tekenen, maar het papier of je kunst werk blijft ook beter beschermd op dikker papier.
 • Vezel van het papier: ook kan het vezel van het papier invloed hebben op je tekening. Veel gebruikte papier soorten zijn bijvoorbeeld op basis van katoen of houtpulp. Het vezel heeft veel invloed op het oppervlakte van het papier, zo is de ene ruwer dan de ander.
 • Hoe is het papier geperst: papier kan op verschillende manieren geperst worden, koud of warm. Wanneer het papier koud geperst is kan het wat hobbeliger zijn en wanneer papier heet geperst is, is het oppervlak gladder.
 • Prijs: budget is natuurlijk ook belangrijk. Wil je bijvoorbeeld gewoon simpel papier om te schetsen dan kun je beter kiezen voor goedkoper papier, maar wil je papier om echt een kunst werk te maken dan kun je beter kiezen voor papier met hogere kwaliteit.

Papier dat veel gebruikt wordt voor bijvoorbeeld scheten is het papier van Canson. Ook zijn er veel schetsblokken te koop die ideaal zijn om eindeloos te schetsen. Hieronder vind je verschillende teken- en schetsblokken van Canson:

Naast papier zijn ook goede puntenslijpers belangrijk

Vergeet zeker niet een goede puntenslijper aan te schaffen wanneer je goede potloden hebt. Alle puntenslijpers lijken misschien op elkaar en het lijkt misschien een klein apparaatje. Maar het is wel een belangrijk apparaatje voor het behoud van je potloden. Een goede puntenslijper is scherp en beschadig je potloden niet. Er zit wel verschil in of je een elektrische puntenslijper wilt of een puntenslijper die je met de hand gebruikt. Bekijk hieronder ons advies voor het kopen van de juiste punten slijper:

Vergelijkbare berichten