aquarelpotloden

Aquarelpotloden

Aquarelpotloden zijn een soort tekenpotloden die op waterbasis werken. Ze kunnen worden gebruikt om een aquarel-effect te creëren in tekeningen en schetsen. Dit wordt bereikt door de kleuren op papier te bevochtigen met water, waardoor ze kunnen uitlopen en mengen. Aquarelpotloden zijn handig voor reizende tekenaars omdat ze weinig ruimte in beslag nemen en gemakkelijk mee te nemen zijn. Ze zijn ook geschikt voor beginnende tekenaars die het aquarel-effect willen uitproberen zonder de noodzaak van een aquarelverfset en -penseel.

Aquarelpotloden kunnen dus veelzijdig gebruikt worden om zowel abstracte als realistische tekeningen te maken, afhankelijk van hoe ze worden toegepast. Ook worden aquarel potloden veel gecombineerd met andere tekenmaterialen, zo worden deze potloden veel gebruikt in combinatie met houtskool. Op deze pagina lees je dan ook alles over deze potloden, zo lees je onder andere hoe je de potloden gebruikt en wat het verschil is tussen gewone potloden.

Populairste en meest gebruikte aquarel sets:

aquarelpotloden

Wat kun je doen met aquarelpotloden?

Aquarelpotloden zijn een veelzijdige en toegankelijke vorm van aquarelverf die door kunstenaars, scholieren en hobbytekenaars worden gebruikt. Ze werken door het mengen van kleurpigmenten met water op papier. Hierdoor kun je fijne lijnen en subtiele kleurschakeringen creëren, wat perfect is voor het uitbeelden van realistische landschappen, portretten en bloem- en natuurontwerpen.

Aquarelpotloden zijn eenvoudiger in gebruik dan traditionele aquarelverf en hebben minder uitrusting nodig. Je hebt alleen aquarelpotloden, water en papier nodig om te beginnen. Bovendien zijn ze gemakkelijk mee te nemen, zodat je onderweg kunt tekenen en schilderen.

Een andere unieke kwaliteit van aquarelpotloden is dat je kleuren kunt mengen en vervagen totdat je de perfecte tint hebt bereikt. Dit geeft je meer creatieve vrijheid en flexibiliteit bij het creëren van jouw kunstwerk.

Wat zijn de beste aquarel potloden?

Bij het kopen van de beste potloden, is het belangrijkste dat je rekening houdt met je eigen voorkeuren. Veel kunstenaars hebben namelijk een voorkeur voor een bepaald merk, zo kiezen gaat de voorkeur vaak uit naar Prismacolor potloden, omdat deze erg zacht zijn. Wel is het belangrijk dat wanneer je de potloden voor professioneel gebruik gebruikt je kiest voor een betrouwbaar en goed merk, hieronder vind je vijf goede keuzes die ook aquarelpotloden en goed beoordeeld worden door gebruikers.

 1. Faber-Castell Albrecht Dürer
 2. Prismacolor Premier
 3. Staedtler Karat Aquarell
 4. Derwent Watercolor
 5. Winsor & Newton Cotman

Zorg ervoor dat je de specifieke kenmerken en eigenschappen van elk merk bekijkt en overweegt hoe ze aansluiten bij jouw specifieke behoeften en stijl als kunstenaar.

Waarop letten bij het kopen van aquarelpotloden:

Goede aquarelpotloden worden vaak beschouwd als die met een hoge pigmentdichtheid en goede mengbaarheid, die een rijk en consistent kleurbereik bieden. Hier zijn enkele factoren om op te letten bij het kiezen van aquarelpotloden:

 1. Pigmentdichtheid: kies potloden met een hoge pigmentdichtheid voor heldere en intensieve kleuren.
 2. Mengbaarheid: kijk of de potloden makkelijk te mengen zijn met water voor een soepele overgang van kleur en textuur.
 3. Kleurbereik: kies potloden met een breed scala aan kleuren, zodat u verschillende tonen en effecten kunt creëren.
 4. Solubiliteit: kijk of de potloden solubiel zijn in water, zodat ze niet korrelig worden of afbrokkelen na het bevochtigen.
 5. Hardheid: kies potloden met verschillende hardheid, van zachte tot harde potloden, om verschillende textuureffecten te creëren.
 6. Merk en kwaliteit: overweeg bekende merken en lees beoordelingen om te zien welke aquarelpotloden door kunstenaars en hobbyisten worden aanbevolen.

Verschil tussen gewone potloden en Aquarelpotloden

Netzoals gewone potloden kun je met aquarelpotloden ook gewone tekeningen maken. Wanneer je geen water gebruikt zal je tekening eruitzien als een gewone tekeningen, toch zit er wel degelijk verschil tussen gewone en aquarelpotloden. Beide soorten potloden verschillen namelijk op basis van textuur en de manier waarop ze kunnen worden gebruikt.

Kenmerken van gewone potloden

Gewone potloden hebben een harde, grafietachtige textuur en worden gebruikt voor schetsen en tekeningen op papier. Ze kunnen worden geslepen om de dikte van de lijn te veranderen en kunnen worden vervaagd met een gum of blender.

effect gewone potloden

Kenmerken van aquarelpotloden

Aquarelpotloden hebben een zachte, wasachtige textuur en kunnen worden gebruikt voor waterverf-effecten op papier. Ze kunnen worden gemengd met water om een ​​aquarel-achtige uitstraling te creëren en kunnen ook worden vervaagd en gemengd om een ​​groot scala aan kleuren en textuur-effecten te creëren.

effect aquarelpotloden

Samengevat: gewone potloden zijn hard en worden gebruikt voor schetsen en tekeningen, terwijl aquarelpotloden zacht zijn en worden gebruikt voor waterverf-effecten. Toch kun je beide potloden gebruiken voor het scheten, kleuren en tekenen.

Zo kun je aquarellen met potloden

Aquarelpotloden zijn dus gewoon te gebruiken als normale potloden. Alleen wanneer je water toevoegt aan de potloden krijg je het aquareleffect. Je kunt op verschillende manieren aquarellen met de potloden. De meest gebruikte manier is om eerst een tekening te maken en vervolgens water toe te voegen. Dit kun je doen met een nat kwastje over je tekening heen te wrijven. Je zult dan zien dat het aquareleffect tot stand komt. Let wel op dat je niet te veel water gebruikt, hoe meer water je gebruikt hoe meer de kleuren zullen vervagen.

Ook kun je dit proces andersom doen en eerst het papier een beetje nat maken. Vervolgens ga je met aquarelpotloden tekenen, hiermee heb je meer controle over de intensiteit en vervaagde effecten van de kleur. Wat ook voor een effect zorgt, is om verschillende lagen toe te voegen en vervolgens water toe te voegen.

Het is wel belangrijk dat je bij aquarellen kiest voor het juiste papier, zo moet het papier het water kunnen absorberen. Kies daarom altijd voor het juiste aquarelpapier.

Populairste en meest gebruikte aquarel sets:

Vergelijkbare berichten