Faber-Castell potloden

Werelds grootste potloden fabrikant; opgericht in 1761. De baas was Count Anton Wolfgang von Faber-Castell (8ste generatie). Het bedrijf heeft een capaciteit van 2000 miljoen potloden per jaar! Verder heeft het bedrijf 7500 werknemers waar er meer dan 900 in Duitsland werken. Het bedrijf produceert momenteel potloden in negen verschillende landen. Momenteel zijn de Polychromos kleurpotloden van Faber-Castell erg populair.

Faber-Castell is gedreven om altijd de beste potloden te fabriceren. Door constante innovatie en creativiteit kan dit worden waar worden gemaakt. Verder focust het bedrijf op natuurlijk vriendelijke producten en lopen ze voor op trends en ontwikkelingen. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten van de Faber-Castell potloden.

faber castell potloden

Top 3 met meest verkochte Faber-Castell potloden (sets)

Het assortiment van Faber-Castell bestaat uit kleurpotloden, grafietpotloden, stiften en nog veel meer. Hieronder hebben we een top 3 gemaakt met de meest populaire artikelen van Faber-Castell, zo vind je verschillende Faber-Castell potloden sets.

Faber-Castell Polychromos 24

1. Faber-Castell Polychromos – 24 stuks

Deze Polychromos kunstenaar potloden worden internationaal gewaardeerd door veel professionals en semi-professionals. De kwaliteit van deze potloden zijn ongeëvenaard. De kleuren zijn waterproof en vlek bestendig.

faber castell black edition 36

2. Faber-Castell Black Edition – 36 stuks

Faber-Castell heeft ook verschillende speciale edities, waaronder deze Black Edition. De Black Edition bestaat uit mooie zwarte potloden die erg zacht zijn en daardoor ideaal zijn voor inkleuren.

faber castell grafiet


3. Grafiet potloden van Faber-Castell – 12 stuks

Deze set met grafietpotloden is ideaal voor schrijven, tekenen of het opzetten van een schets. De set bevat 12 grafietpotloden in verschillende hardheden: van 8B t/m 2H.

Faber-Castell Polychromos

De Faber-Castell Polychromos potloden zijn momenteel het populairst. Deze serie bestaat uit hoogwaardige potloden die zijn ontwikkeld voor professionele kunstenaars, architecten en illustratoren. Ook staan de potloden bekend om een hoog pigmentgehalte en lichtechtheid. Er zijn verschillende sets waaruit je kunt kiezen, zo is er al een etui met 12 verschillende kleurpotloden en een set met zelfs 120 verschillende kleuren.

De benaming POLYCHROMOS® betekent “veel kleuren”

Eigenschappen van de Polychromos potloden:

 • Kerndikte stift 3,8mm
 • Wis- en watervast
 • Laag over laag werken
 • Alleen met terpentine verwijderbaar
 • In verschillende blikken te verkrijgen
 • Hoge pigmentatie

Hieronder zie je een filmpje waarin een kunstenaar werkt met de Polychromos potloden:

Verschillende Polychromos sets en uitvoeringen

SerieAantalUitvoeringPrijs
Polychromos12EtuiBekijk
Polychromos24EtuiBekijk
Polychromos36BoxBekijk
Polychromos60EtuiBekijk
Polychromos120EtuiBekijk
Polychromos72KofferBekijk
Polychromos120KofferBekijk

Welke Faber-Castell potloden (Aquarel-, pastel- of kleurpotloden)

Er zijn veel verschillende kleurpotloden die ieder een eigen speciale werking hebben. Met aquarelpotloden kun je gave effecten maken door er na het tekenen met een kwast en water over heen te gaan. Hieronder vind je diverse potloden van Faber-Castell met daarbij een beschrijving wat je ermee kunt doen.

Faber-Castell kleurpotloden

Kleurpotloden zijn het meest bekendst. Kleurpotloden hebben meestal een houten omhulsel en zijn voorzien van een stift. In de stift zit vooral het verschil, zo is de stift van een kleurpotlood gemaakt van kleurpigmenten en een bindmiddel. Deze bindmiddel bestaat uit olie en wax, wat er ook voor zorgt dat een kleurpotlood vaak zacht en wat vettig kan zijn.

Nadeel van kleurpotloden is dat je vaak niet of moeilijk over met lichte kleuren over donkere kleuren kunt tekenen.

 • Bekijk: Faber-Castell kleurpotloden
tekening met kleurpotloden

Faber-Castell pastelpotloden

Pastelpotloden lijken erg op kleurpotloden, maar in de verhouding van de stift zit wel verschil. Zo zit er geen olie en wax in het bindmiddel. De stiften van de potloden zijn dan ook vaak een stuk zachter en erg breekbaar. Wel zorgt dit voor een gaaf effect en kun je de pastelpotloden een beetje vergelijken met pastelkrijt. Teken maar eens wat op papier en veeg er met je vinger overheen, hiernaast zie je wat voor tekeningen je ermee zou kunnen maken.

 • Bekijk: Faber-Castell pastelpotloden
faber-castell pastelpotloden

Faber-Castell Aquarelpotloden

Ook aquarelpotloden zijn net weer anders dan ‘normale’ kleurpotloden. De samenstelling van de stift van een aquarel potlood is daarbij ook weer anders, zo is er emulgator en glycol toegevoegd aan de stift. Deze samenstelling zorgt ervoor dat de kleuren oplosbaar worden in water. Met aquarelpotloden kun je daardoor ook leuke effecten krijgen. Kleur eerst iets op papier en ga dan vervolgens met een vochtige kwast over de tekening, hiernaast zie je een voorbeeld van een tekening met aquarelpotloden.

 • Bekijk: Faber-Castell aquarelpotloden

Nieuw: Faber-Castell Goldfaber

De nieuwe Faber Castell Goldfaber kleurpotloden zijn geschikt voor zowel hobby tekenaars als professionele kunstenaars. De nieuwe kleurpotloden heten Goldfaber en Goldfaber Aqua. De kleurpotloden zijn zeker geen reguliere potloden: dankzij jaren innovatie geven deze kleurpotloden een prachtige en intense kleur. Ze zijn extreem licht vast en vlekvrij en met water oplosbaar.

Faber Castell Goldfaber en Faber Castell Goldfaber Aqua zijn de nieuwe sets

 • Nieuwe potloden met “innovatie technology”. Kleurpotloden met een intense gloeiende kleur.
 • Extreem lichtvast en vlekvrij.
 • Faber Castell gaat tekenaars helpen met extra materialen, tips, tutorials en video’s. De hulp is zowel voor beginners als ervaren tekenaars.
SerieAantalVerpakkingPrijzen
Goldfaber12EtuiBekijk
Goldfaber24EtuiBekijk
Goldfaber36EtuiBekijk
Goldfaber48Etui
Goldfaber Aqua12EtuiBekijk
Goldfaber Aqua24EtuiBekijk
Goldfaber Aqua36EtuiBekijk
Goldfaber Aqua48EtuiBekijk

Populair: Faber-Castell kleurpotloden kist

Er zijn van Faber-Castell ook verschillende kleurpotloden kisten te koop. De Polychromos serie heeft twee verschillende uitvoeringen met een houten kist. Zo’n kist ziet er luxe uit, maar heeft natuurlijk ook een functie. Je kunt er je potloden makkelijk en overzichtelijk in op bergen. Ook zorgt zo’n kist er ook voor dat je potloden goed beschermd zijn.

 • Speciale Art&Graphic mahonie kist met verschillende potloden uit diverse series en extra’s, zie hieronder een filmpje van deze luxueuze kist.

Heb je al potloden van Faber-Castell en wil je ook een Faber-Castell kist? Dan kun je deze ook los kopen en zelf vullen. Bekijk hier welke Faber-Castell kisten er nog te koop zijn.

Grote sets: Faber-Castell kleurpotloden 60 of 120 stuks

Ben je een verwend tekenaar of kunstenaar dan kan het interessant zijn om voor grote sets te kiezen, deze sets bestaan uit 60 of 120 stuks. Het voordeel van deze grote sets is de grote kleurrange. Hieronder hebben we verschillende grote sets van 60 of 120 stuks op een rij gezet:

 • Faber-Castell Polychromos 60 st. – Prijs per potlood +/- € 1,90
 • Faber-Castell Polychromos 120 st. – Prijs per potlood +/- € 2,03
 • Faber-Castell Pitt pastelpotloden 60 st. – Prijs per potlood +/- € 1,90
 • Faber-Castell Pitt Artist Pen Brush studio box 60 st. – Prijs per tekenstift +/- € 2,85
 • Faber-Castell Albrecht Durer aquarelpotloden 60 st. – Prijs per potlood +/- € 1,90
 • Faber-Castell Albrecht Durer aquarelpotloden 120 st. – Prijs per potlood +/- € 2,91 (met luxe koffer)

Tip: Faber-Castell kleurpotloden Black Edition (duurzaam)

Ook heeft Faber-Castell een gave set met duurzame potloden, ook wel de Black Edition. Deze set bestaat uit duurzame potloden die geleverd worden in een kartonnen etui. De potloden uit de Black Edition serie zijn super zacht en hebben een driekantige vorm. Verder zijn de potloden speciaal verlijmd (SV) wat het breken van de potloden moet voorkomen. Daarbij komt het hout waarvan de potloden gemaakt zijn uit FSC beheerde bossen.

faber castle black edition
De potloden uit de Black Edition hebben een gave en uitzonderlijke uitstraling.

Faber-Castell potloden aanbieding

Hoewel de potloden van Faber-Castell niet de goedkoopste potloden zijn, kan het wel eens voorkomen dat ze in de aanbieding zijn. De meeste aanbiedingen ben ik zelf tegenkomen op de website van Bol.com, omdat hier ook veel resellers zitten zijn er veel aanbiedingen te vinden. Omdat we de prijzen van de aanbiedingen niet actueel kunnen houden hebben we wel links geplaatst naar de websites, zodat je zelf eenvoudig kunt checken of er nog leuke Faber-Castell aanbiedingen zijn.

 • Bekijk aanbieding: Faber-Castell Polychromos 36 aanbieding
 • Check aanbieding: Faber-Castell Polychromos 60 aanbieding
 • Goede deal: Faber-Castell Polychromos 120 aanbieding